Today I’d like to introduce you to my savory-tart Kale Salad with Cranberries, which I absolutely love making in winter!

Admittedly, it took me a while to get into kale. Here in Germany, we don’t traditionally eat it raw – it’s usually cooked to death as part of a side dish flavored with bacon. Not my thing!

When I first heard that kale could be used in salad, all I could think about was the misery of chomping through those tough leaves and chewing for hours. Fortunately my husband, who is a big fan of kale – even raw kale! – convinced me to figure out the right way to make it. And now I can’t get enough! :-)

Kale in the USA

Whenever I visit the USA, I always seek out Clean Eating trends. And I have to say that kale is huge in California and Hawaii – virtually every restaurant we visited had some sort of kale salad. After trying as many as I could, my love of raw kale only deepened! The salad is below is from Assembly (sadly, now closed) in Santa Cruz – you can see the kale there sort of hiding under the butter lettuce:

Santa Cruz Assembly2

Making kale salad: massage, massage, massage

I had to experiment a bit to figure out how to make a good kale salad, but I eventually figured it out – and now it’s super easy. Here’s the trick: after washing the kale, tear or remove leaves from stalks. Place leaves in a bowl and add some oil (I use around 2–4 tbsp of extra-virgin olive oil). With clean hands, massage the oil into the kale for about three minutes. This makes the kale wonderfully soft, smooth, and delicious!

Grünkohl-Salat mit Cranberries

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Portionen
Prep Time 15 Minuten
Cook Time
Passive Time
ZUTATEN:
  • 300 g Grünkohl
  • 3 EL Olivenöl*
  • 1 Schalotte
  • 60 g frische Cranberries
  • 100 g Sahne
  • 1 Orange Bio
  • 2 EL Cranberries* mit Apfel- oder Ananassaft gesüßt
ANLEITUNG:
  1. Den Grünkohl waschen, trocknen, von den harten Blattrippen befreien und in mundgerechte Stücke schneiden oder zupfen. 2 EL Olivenöl über den Grünkohl geben und zwei bis drei Minuten mit sauberen Händen in den Grünkohl „einmassieren“, bis er eine geschmeidige Konsistenz bekommen hat.
  2. Für die Sauce die Schalotte schälen und würfeln. 1 EL Olivenöl in einem Topf erhitzen und die Schalotte und die frischen Cranberries kurz darin anbraten. Mit der Sahne ablöschen und 5 Minuten köcheln lassen. Zwischendurch umrühren.
  3. Die Schale der Orangenhälften abreiben und den Saft auspressen. Beides zu der Sauce geben und diese pürieren oder mixen.
  4. Die Sauce auf dem Grünkohlsalat anrichten und mit getrockneten Cranberries garnieren.
NOTIZEN:

Wem die Sauce nicht süß genug ist, der kann noch etwas Reissirup hinzugeben.

 
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What’s your favorite kale salad recipe?

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